Succes! Pro-life in gelijk gesteld inzake waken bij abortuscentrum Bloemenhove

Wakers bij Bloemenhove. Rechts zuster Monja, in het midden pater Christian. (beeld: via YouTube)

Succes! Pro-life in gelijk gesteld inzake waken bij abortuscentrum Bloemenhove

Pro-lifers, die opkomen voor de ongeboren kinderen die in abortuscentrum Bloemenhove worden gedood, hebben toch het recht om naast de hoofdingang te demonstreren. Dit heeft de vertrekkende burgemeester van Heemstede, Astrid Nienhuis (VVD), bekendgemaakt.

Redden van kinderlevens bemoeilijkt

Stirezo en Pro Life-Heemstede hadden bezwaar gemaakt tegen het feit dat de gemeente hen bij een waakactie van 20 september 2023 naar de overzijde van de Herenweg had verwezen, waardoor rechtstreeks contact met de bezoeksters van het abortuscentrum – en dus ook het redden van kinderlevens - werd bemoeilijkt. Tegelijk loopt er een soortgelijke zaak tegen de gemeente Haarlem bij de Raad van State.

Aantijgingen abortuslobby weerlegd

Op een hoorzitting te Heemstede hadden de pro-life organisaties hun bezwaren met argumenten onderbouwd. Burgemeester Nienhuis neemt het advies van de bezwarencommissie nu over dat het bezwaar terecht is. Een belangrijke overweging daarbij is dat bij politie of gemeente nooit meldingen of klachten zijn binnengekomen over het betogen door Pro-Life Heemstede. Dit is van belang, omdat de abortuslobby (aangevoerd door de belanghebbende abortuscentra) keer op keer wel die aantijgingen doet, in de hoop daarmee een demonstratieverbod voor elkaar te krijgen. Ook linkse politici doen dat.

Volg STI op Telegram

Waakdemonstraties in de toekomst

Het succes voor pro-life bewijst hoezeer het de moeite loont om door te strijden en niet te berusten in de beperkingen die autoriteiten onder druk van de abortuslobby proberen op te leggen. Wel is het succes in zoverre beperkt dat hoewel de beslissing een precedentwerking kan hebben, deze niet gaat over pro-life waakdemonstraties in de toekomst. “Iedere demonstratie moet vooraf gemeld worden en per keer wordt afgewogen of de locatie van de demonstratie beperkt moet worden of niet”, aldus de gemeente.

Bij Holocaustmuseum wél schrijnende situatie

Alsof het zo moest zijn, komt de erkenning van Heemstede pal voor het weekeinde waarin de opening van het Nationale Holocaustmuseum in Amsterdam plaatsvond. Daar gedroegen de joelende betogers zich wél uitermate intimiderend, nog wel tegen nakomelingen van Joodse Holocaustoverlevenden, onder wie een klein meisje. Naar nu blijkt heeft burgemeester Femke Halsema (GroenLinks), die zich eerder geporteerd toonde voor het verbieden van pro-lifedemonstraties, voor deze schrijnende situatie gezorgd.

'Demo's binnen zicht en gehoorafstand'

“Het recht op demonstreren hoort bij een vrije en democratische samenleving”, heeft ze tegenover De Telegraaf via laten weten. “Het tegengeluid van de demonstranten was op momenten luid en emotioneel. In Amsterdam houden we ons aan de wet, die schrijft voor dat tegendemonstraties binnen zicht- en gehoorafstand gehouden mogen worden.” Zelfs als dat Holocaustslachtoffers raakt. Als er ooit een goede reden was om een demonstratie op afstand te zetten, dan was het wel hier. Prof. Jos Teunissen, emeritus hoogleraar Staats- en Bestuursrecht en Algemene Staatsleer, reageerde op Halsema's zelfverdediging dan ook met een ironische tweet:

Tweet Teunissen

'Flinke dosis politieke inspiratie'

Maar terwijl linkse bestuurders wel uitgesproken intimiderende en zelfs antisemitische demonstraties toelaten en de losse teugel geven, als die maar in overeenstemming zijn met hun privéopvattingen of omdat ze affiniteit voelen met de protesterenden, proberen zij anderzijds beperkingen op te leggen aan vreedzame demonstraties vóór het leven. Daarin loopt de islamitische (en islamiserende) burgemeester van Arnhem, Ahmed Marchouch voorop. Zoals Stirezo-advocaat Max Vermeij eerder op Family7 zei, is het moeilijk je aan de indruk te onttrekken dat achter het beleid van Nederlandse burgemeesters vaak “een flinke dosis politieke inspiratie” zit.

'Ongeboren kind kan wel juichen'

De directrice van abortuscentrum Bloemenhove, Femke van Straten, laat aan het Haarlems Dagblad weten dat ze “zeer teleurgesteld” is: “Ik kan wel huilen.” Maar, zoals Hugo Bos als woordvoerder van Stirezo, opmerkte: “Het ongeboren kind kan wel juichen.” En dat zijn er, zoals bekend, veel meer, helaas. In Nederland worden nog altijd zo’n 33.000 ongeboren kinderen per jaar in abortuscentra om het leven gebracht.

Laatst bijgewerkt: 12 maart 2024 17:16

Doneer