Wat betekent de monsterzege van Geert Wilders voor het ongeboren kind?

PVV-leider Geert Wilders laat weinig los over hoe hij over de zonde van abortus denkt.

Wat betekent de monsterzege van Geert Wilders voor het ongeboren kind?

THEMA'S:

37 zetels! Een klinkende overwinning voor PVV-leider Geert Wilders. Wie dit van tevoren had voorspeld was voor gek verklaard. Hoe de kabinetsvorming ook verloopt, verandering hangt in de lucht. Wat is het vooruitzicht voor het ongeboren kind? Stirezo zet het voor u op een rij.

PVV kritisch op abortus

De PVV is geen pro-life partij. Dat blijkt wel uit het feit dat zij in hun verkiezingsprogramma met geen woord reppen over het doden van ongeboren kinderen. Toch blijkt uit hun stemgedrag dat een groot deel van de partij kritisch is op abortus. Ze stemden bijvoorbeeld tegen de abortuspil bij de huisarts en tegen het schrappen van abortus uit het Wetboek van Strafrecht. Ook stemden ze in met de motie van FvD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen dat elke abortus een tragedie is. Helaas is dat wel waar het goede nieuws eindigt. Ze stemden namelijk wel tegen de beraadtermijn en tegen het verlagen van de 24-wekengrens.

Van principieel pro-life tot pro-abortus

De reden dat de PVV – evenals FvD en BBB overigens – geen standpunt inneemt over abortus in het verkiezingsprogramma is dat er binnen de partij verschillend over gedacht wordt. Geert Wilders laat weinig kwijt over hoe hij persoonlijk over abortus denkt. Dat geldt niet voor Fleur Agema, de nummer twee van de partij. Zij is onversneden pro-abortus. Aan de andere kant van het spectrum staat echter Martin Bosma die als nummer vijf op de lijst binnen zijn partij het voortouw neemt in de strijd tegen abortus. Het ligt dus helaas niet in de verwachting dat de PVV op het gebied van pro-life drastische verandering zal brengen.

Lees ook: Verkiezingen komen eraan: dit vinden partijen van abortus

Abortuspartijen hard afgestraft

Toch is er wel reden voor optimisme. Vrijwel alle pro-abortuspartijen hebben verloren. Bij de abortusfanaten van D66 werd er gisteravond bepaald niet op de tafel gedanst: van 24 zetels zakten ze naar 9. Ook andere linkse partijen die de moord op ongeboren kinderen goedpraten hebben flink moeten inleveren. Volt is gehalveerd en ook de SP houdt de jarenlange traditie van zetelverlies in stand. De enige uitzondering is GroenLinks-PvdA. Maar het ziet er naar uit dat zij niet gaan regeren.

Nieuwe regeringspartijen

Een nieuw kabinet met de PVV gaat naar alle waarschijnlijkheid samenwerken met Nieuw Sociaal Contract, de partij van Pieter Omtzigt. Deze partij wil in grote lijnen de abortuswet niet wijzigen. Het feit dat ze een tijdje terug aankondigden te willen samenwerken met de SGP laat zien dat ze bereid zijn compromissen te sluiten op pro-life gebied. Een andere partij die vaak genoemd wordt als het gaat om het behalen van een meerderheid is de BBB. Met hun 16 zetels in de Senaat is hun steun van groot belang voor een toekomstig kabinet. Zij nemen een schizofrene houding aan ten opzichte van abortus: ‘elke abortus is een tragedie, maar desondanks een recht’.

Bestel Door het oog van de waker

Linkse christelijke partijen hard afgestraft

Een andere schokkende ontwikkeling is de implosie van het CDA. De voormalige regeringspartij moet tweederde van haar zetels inleveren. Uiteraard is er veel uitstroom naar NSC. Maar liefst 33% van de CDA-stemmers in 2021 stemden nu op de partij van Omtzigt. Ook de ChristenUnie kreeg er flink van langs. Zij zakken van 5 naar 3 zetels. Hiermee behalen ze voor het eerst minder stemmen dan de SGP die eveneens op 3 zetels staat. Volgens de statistieken van de NOS stemde maar liefst 12% van de CU-stemmers in 2021 deze verkiezingen op de SGP. Andersom is de ‘uitstroom’ maar 1%. Veel rechtse partijen zoals FvD en JA21 hebben flink stemmen moeten inleveren vanwege ‘strategische stemmen’ op de PVV. Het is opmerkelijk dat dit bij de SGP niet tot krimp geleid heeft.

CDA en CU afgedwaald

Wat heeft ervoor gezorgd dat christenen massaal hun steun hebben opgezegd in het CDA, en in mindere mate in de CU, maar niet in de SGP? Het heeft er alle schijn van dat er veel christenen zijn afgeknapt op de slappe opstelling van de voormalige regeringspartijen ten opzichte van pro-life zaken. Het was namelijk onder toeziend oog van deze partijen dat kindereuthanasie werd goedgekeurd, de abortuspil bij de huisarts verkrijgbaar werd en de vijfdagentermijn werd afgeschaft. Ook boden ze weinig weerstand tegen het voorstel om de embryowet te verruimen. Deze pro-life standpunten zijn in geen velden of wegen te bekennen bij het uitgeholde CDA. Ook door de kritiek van CU-lijsttrekker over de waakactie van de SGP verraadt een verslapping van de eens uitgesproken pro-life partij. PerspectieF, de jeugdafdeling van ChristenUnie is immers allang gezwicht.

Lees ook: Pepijn van Houwelingen: waarom verzwijgt ChristenUnie belang van het kind bij abortus?

Abortuskritiek buiten de kerkmuren

Het is uiterst droevig dat twee partijen die beweren de Schepper te vertegenwoordigen steeds meer afdwalen van de waarheid over abortus. Dit pro-life geluid was de afgelopen jaren wel in groeiende mate te horen bij niet-christelijke partijen. Het beste voorbeeld is Pepijn van Houwelingen die meerdere moties en wetsvoorstellen heeft ingediend die de beschermwaardigheid van het ongeboren kind op de agenda zetten. Het feit dat de nummer vier van FvD vanwege zetelverlies naar alle waarschijnlijkheid niet meer in de Kamer zit, is een groot verlies voor de pro-life strijd.

De toekomst van het ongeboren kind

Het feit dat geen van de voor de hand liggende regeringspartijen een sterke mening heeft over abortus, geeft grote kans op een trendbreuk. Een coalitie met D66 of GL-PvdA zou namelijk altijd gepaard gaan met meer abortus, meer euthanasie en meer belemmeringen voor onze pro-life wakers. Die abortustrein wordt nu dus flink afgeremd, en gaat richting stilstand. Een geweldige ontwikkeling, maar nog niet voldoende. De trein moet weer omkeren en terugrijden naar het grondbeginsel dat al het onschuldige leven – geboren of ongeboren – absoluut beschermwaardig is. Zonder een uitgesproken pro-life kabinet is dat voorlopig niet aan de orde. Laten we bidden dat, hoe het kabinet ook gevormd wordt, de pro-lifers binnen de partijen de moed en de wil hebben om op te staan voor het ongeboren kind.

Laatst bijgewerkt: 28 november 2023 08:18

Doneer