Abortusactivist Corinne Ellemeet looft CU-leider Mirjam Bikker na vertrek uit Kamer

Corinne Ellemeet (tot voor kort Kamerlid namens GL-PvdA) was jarenlang een van de meest beruchte abortusactivisten in het Parlement en daarbuiten (Beeld: YouTube).

Abortusactivist Corinne Ellemeet looft CU-leider Mirjam Bikker na vertrek uit Kamer

THEMA'S:

Ze was een van de felste abortusvoorstanders in de Tweede Kamer: Corinne Ellemeet. Namens GroenLinks, later GL-PvdA, was zij ruim zeven jaar de drijfveer achter verschillende pro-abortus moties en wetsvoorstellen. Na haar vertrek prijst de abortusactivist ChristenUnie leidster Mirjam Bikker: “je mag in de handen knijpen dat iemand als zij in de Tweede Kamer zit.”

“Abortus is geen misdaad”

Ellemeet was samen met andere Kamerleden de vaandeldraagster van de “abortus is geen misdaad”-campagne. Dit had als doel om abortus uit het Wetboek van Strafrecht te krijgen. Gelukkig voor het ongeboren kind is zij hier niet in geslaagd. Helaas zijn er wel andere abortus bevorderende wetten en wetswijzigingen aangenomen – mede door haar activisme. Hierbij valt te denken aan het afschaffen van de wettelijke bedenktermijn en het verkrijgen van de abortuspil bij de huisarts.

Lees ook: Corinne Ellemeet juicht over toelating abortuspil

Lovend over CU-lijsttrekker

In Trouw blikt Ellemeet bij haar afscheid deze week terug op haar tijd in de Kamer. Daarin zegt ze genoten te hebben van de debatten rondom abortus. Daarin is de abortusactivist vol lof over ChristenUnie lijsttrekker Mirjam Bikker. Deze “ideologische tegenstander” zoals Trouw haar noemt, slaagt er volgens Ellemeet namelijk altijd in om debatten over abortus “inhoudelijk, respectvol en rechtstatelijk” te houden.

ChristenUnie stond erbij en keek ernaar

Maar haar toon in het abortusdebat zal niet het enige zijn waar Ellemeet haar CU-collega dankbaar voor is. De partij van Bikker heeft zich in de praktijk namelijk allerminst als een “ideologisch tegenstander” opgesteld. Als onderdeel van het kabinet is de ChristenUnie akkoord gegaan met een duidelijke verruiming van de abortuswetgeving. Zij hebben verzaakt om ideologisch dwars te gaan liggen zoals ze dat later wél deden in het migratiedebat, waardoor het kabinet uiteindelijk viel.

Volg STI op Telegram

Bikker kritisch op pro-life SGP

Nog kwalijker is hun kritische houding ten opzichte van de pro-life wakers. Toen SGP-voorman Chris Stoffer in verkiezingstijd een aantal wakers een hart onder de riem stak, kon hij rekenen op kritiek van de ChristenUnie. Met Bikkers cynische dooddoener ‘je moet naast die vrouwen gaan staan, niet tegenover ze’, papegaait ze de hardnekkige leugen van de abortuslobby na dat wakers zouden intimideren. Het is niet moeilijk om in te zien waarom Ellemeet en de rest van de abortuslobby zich “in de handen knijpen” met een partij als de CU.

Zwijgen over het ongeboren kind

Het trieste verval van de ChristenUnie omtrent abortus valt ook op bij andere partijen. Pepijn van Houwelingen van Forum voor Democratie – nota bene een seculiere partij – vroeg zich in oktober nog hardop af waarom de ChristenUnie in een Kamerbrief over abortus zwijgt over het recht op leven van het ongeboren kind. CU-staatsecretaris Maarten van Ooijen lachte deze kritische vraag van het FvD-Kamerlid weg.

Lees ook: Trendbreuk: seculiere partijen keren zich tegen abortusgedram van D66

ChristenUnie gebruikt pro-abortustaal

ChristenUnie praat graag over de vrouwen die in moeilijke situaties zitten, en over hoe we hen kunnen helpen om niet de keuze voor abortus te maken. Maar als het gaat over het recht op leven van ongeboren kinderen, zwijgt de partij van Mirjam Bikker als het graf. Deze eenzijdige benadering is onverenigbaar met een pro-life standpunt. Het recht op leven is namelijk niet onderhandelbaar. Door alleen over de moeder te praten, lijkt abortus inderdaad slechts een ‘vrouwenzaak’. Dit is precies het terrein waar activisten als Ellemeet het debat willen blijven voeren.

Een nieuw pro-life tijdperk?

Het vertrek van deze abortusvoorstander is goed nieuws voor de strijd voor het ongeboren kind. Maar nu ook Van Houwelingen vertrekt, verliest de Tweede Kamer een belangrijke voorvechter van de pro-life zaak. Naast de SGP bevinden zich gelukkig ook in andere partijen Kamerleden met hart voor het ongeboren kind. Op de ChristenUnie of het CDA hoeven we echter niet te rekenen. We kunnen alleen maar hopen en bidden dat zij door hun electorale afstraffing – van 20 naar 8 zetels – tot inkeer zullen komen.

Laatst bijgewerkt: 7 december 2023 16:24

Doneer