Bijna tienduizend ‘extra’ kinderen geboren na hartslagwet Texas

Bijna tienduizend ‘extra’ kinderen geboren na hartslagwet Texas

THEMA'S:

“Inperking recht op abortus in de VS leidt juist tot een toename van abortussen”, kopte De Volkskrant op 8 september. Dit is uiteraard nepnieuws van de hoogste orde. Een staat als Texas illustreert onomstotelijk dat zulke wetten wel degelijk het aantal abortussen terugdringt.

Gezond verstand

Wie alleen de kop en het intro van het artikel in De Volkskrant leest, krijgt de indruk dat in de hele Verenigde Staten meer abortussen zijn gepleegd sinds de vernietiging van Roe v. Wade – het vermeende grondrecht op abortus. Bij eenieder met gezond verstand moeten er onmiddellijk alarmbellen gaan rinkelen. Handelingen die worden verboden, zeker als er een zware straf op staat, worden minder gepleegd. Er zijn bijvoorbeeld in Nederland nog steeds zestienjarigen die stiekem alcohol drinken, maar dat zijn er een stuk minder sinds de maximumleeftijd is verhoogd naar achttien. Later in het artikel komt dan ook de aap uit de mouw: de stijging betreft alleen de staten waar abortus legaal blijft.

Lees ook: Abortussen in Texas dalen met 97% na vernietiging Roe v. Wade

Meer Texaanse kinderen geboren

Een recente studie van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health heeft vastgesteld dat het abortusverbod in Texas heeft geleid tot bijna 10.000 ‘extra’ geboorten in de staat. De hartslagwet van Texas verbiedt abortus zodra de hartslag van het ongeboren kind wordt gedetecteerd. Dit is meestal na vijf tot zes weken. Als resultaat daarvan zijn in de periode van april tot en met december 2022 naar schatting 9.799 ‘extra’ baby's in Texas ter wereld gekomen.

Hartslagwet redt levens

Het onderzoek maakte gebruik van statistische modellering en historische geboortegegevens uit alle 50 staten om te berekenen dat zonder deze wet 287.289 Texaanse kinderen in dezelfde periode geboren zouden zijn. In werkelijkheid werden er 297.088 baby’s geboren. Voor deze onverwachte toename is geen andere redelijke verklaring gevonden dan de onlangs aangenomen hartslagwet. Deze trad in werking in september 2021, voordat het Hooggerechtshof Roe v. Wade herriep, waardoor particulieren abortusverleners konden aanklagen. Zo werd abortus in de conservatieve staat effectief verboden. Andere staten, waaronder Florida en Oklahoma hebben sindsdien soortgelijke wetten aangenomen.

Bestel Catechismus tegen abortus

Groot pro-life succes

De studie benadrukt het succes van pro-life bewegingen in Texas in de afgelopen twee jaar. Eerder reisden Texaanse vrouwen naar naburige staten zoals Oklahoma en Louisiana voor een abortus. Maar nu abortus in deze buurtstaten ook flink is ingeperkt, kan het verwachte geboortecijfer volgend jaar nog hoger uitkomen. Dit jaar heeft de Texaanse wetgever ook besloten om 20 miljoen dollar per jaar toe te wijzen aan het programma Alternatives to Abortion, dat crisiszwangerschapscentra en non-profitorganisaties financiert die materiële steun bieden aan nieuwe ouders, zoals autostoeltjes en babyvoeding.

Lage abortusdrempel in Nederland

In ons land kunnen we alleen nog dromen van een dergelijke wetgeving die ongeboren Nederlandse kinderen beschermt tegen abortus. De afschaffing van de vijf dagen bedenktijd en het feit dat abortuspillen nu via de huisarts verstrekt kunnen worden, hebben de abortusdrempel in Nederland helaas flink verlaagd. Een lichtpuntje was wel dat abortus in het Wetboek van Strafrecht blijft. Bovendien is er een kentering zichtbaar in de politiek. Was de SGP vroeger de enige partij die principieel tegen abortus was, heden ten dage klinken er ook kritische geluiden uit de hoek van PVV, Forum voor Democratie en zelfs BBB. Met de verkiezingen van 22 november in aantocht is dat een hoopvol teken voor een kentering in ons moorddadige abortusbeleid.

Laatst bijgewerkt: 22 september 2023 16:26

Doneer