Trump maakt langverwacht abortusstandpunt bekend. Pro-lifers teleurgesteld.

Veel pro-lifers vestigen hun hoop op Trump. De Amerikaanse presidentskandidaat neemt het op tegen Biden – een uitgesproken abortusvoorstander. Helaas blijkt dat zijn Republikeinse tegenstander geen principiële weerstand biedt.

Trump maakt langverwacht abortusstandpunt bekend. Pro-lifers teleurgesteld.

THEMA'S:

Als er een ding is waar Donald Trump om bekend staat, dan is het wel dat hij sterke meningen heeft. ‘Hij staat wél… voor wat hij beter niet had kunnen zeggen’, zei iemand ooit over hem. Maar hoe denkt de Amerikaanse presidentskandidaat over abortus? Maak u klaar om teleurgesteld te worden.

Trump keert het tij

Pro-lifers vierden afgelopen jaar feest. Roe v. Wade – het Amerikaanse ‘grondrecht’ op abortus – werd door het hooggerechtshof vernietigd. Dit is een grote overwinning voor de pro-life zaak, aangezien conservatieve staten nu niet meer verplicht zijn abortus te faciliteren. Deze terugdraaiing heeft nu al honderdduizenden kinderlevens gered. Trump schrijft deze overwinning “trots” aan zichzelf toe, en dat is niet geheel onterecht. Hij heeft in zijn ambtstermijn immers een aantal rechters aangesteld die het tij keren.

Lees ook: Gemeenten voeren intimidatie op: weer waakster ten onrechte opgepakt

‘Terug naar de individuele staten!’

De verwachtingen waren hooggespannen toen hij afgelopen maandag zijn langverwachte abortusstandpunt bekendmaakte. Daarin vertelde hij abortus een zaak te vinden voor individuele staten om over te beslissen. Dus in feite, wil hij het laten zoals het nu al is. Republikeinse staten zoals Florida en Texas schaffen abortus nagenoeg af, terwijl de staten waar de Democraten de overhand hebben er juist een schepje bovenop doen.

Uitzonderingen

Dat hij niet principieel tegen abortus is blijkt ook wel uit het feit dat hij pleit voor bepaalde uitzondering. De Republikein is van mening dat verkrachting, incest en als het leven van de moeder in gevaar is geldige gronden zijn om abortus te plegen. Dit terwijl er bij incest en verkrachting net zo goed een onschuldig ongeboren kind gedood wordt, en abortus nooit het leven van de moeder redt.

Bestel Door het oog van de waker

Kritiek op pro-lifewet Arizona

Een onlangs aangenomen wet in Arizona die abortus strafbaar maakt op een paar hoge uitzonderingen na, kon rekenen op de kritiek van Trump. Tegen een journalist zei hij ervoor te zorgen dat deze wet “rechtgetrokken zal worden”, een directe schending van zijn eigen abortuspositie. De staten mogen dus kennelijk toch niet zelf beslissen zonder bemoeienis van de landelijke regering.

Strategisch?

Met deze uitingen krijgt de oud-president kritiek van beide kanten. Vooral pro-lifers zijn erg teleurgesteld over deze gang van zaken. Trump – altijd zeker van zijn zaak – beschouwt het echter als een strategische middenpositie: veel pro-lifers zijn hem dankbaar voor zijn rol in het vernietigen van Roe v. Wade, en zullen dus toch wel op hem stemmen. Middenstemmers – die in de praktijk vaak de uitkomst van de verkiezingen bepalen – kunnen zich hier beter in vinden dan het abortusextremisme van Biden.

Laatst bijgewerkt: 12 april 2024 10:39

Doneer