Positieve reacties op pro-life poppetje tonen kentering publieke opinie aan over abortus

Dit kleine realistische poppetje van een ongeboren kindje van 10 weken brengt het abortusdebat weer tot leven.

Positieve reacties op pro-life poppetje tonen kentering publieke opinie aan over abortus

THEMA'S:

Ons Pro-Life Starterspakket heeft flink wat stof doen opwaaien. Stirezo stuurde dit pakket met boeken en een begeleidende brief naar de 150 (op)nieuw geïnstalleerde Kamerleden. Ook stuurden we een klein poppetje mee van een ongeboren kind om de wreedheid van abortus zichtbaar en tastbaar te maken. Opvallend genoeg waren er veel positieve reacties, ook vanuit onverwachte hoek.

Pro-life poppetje

Toen de Kamer op 6 december opnieuw werd beëdigd lag er een verrassing voor hen klaar. De 150 Kamerleden hadden een pakket gekregen van Stirezo met boeken waaronder Door het oog van de waker en een begeleidende brief waarin we de Kamerleden oproepen om op te komen voor het ongeboren kind. De blikvanger was echter een poppetje van een ongeboren kind van tien weken oud die op schaal was nagemaakt. Dit leidde tot veel boze reacties van pro-abortus Kamerleden. De fractieleden van de Partij voor de Dieren weigerden zelfs het pakket aan te nemen. Opvallend genoeg waren er, zowel binnen- als buiten de Kamer, ook veel (voorzichtig) positieve reacties.

Chris Stoffer: ‘goed dat Stirezo opkomt voor het ongeboren kind’

De SGP-lijsttrekker liet aan het Reformatorisch Dagblad weten dat hij het belangrijk vindt dat Kamerleden “het onderliggende punt” van Stirezo serieus nemen: “Nooit eerder steeg het aantal abortussen zo hard als nu en nooit eerder had pril menselijk leven zo weinig wettelijke bescherming.” Stoffer maakte zich in verkiezingstijd ook al hard voor het ongeboren kind door wakers een hart onder de riem te steken. Toen kreeg hij ook flinke kritiek te verduren van GL-PvdA, VVD en ook helaas de ChristenUnie.

Lees ook: Abortusactivist Corinne Ellemeet looft CU-leider Mirjam Bikker na vertrek uit Kamer

Tom de Nooijer: “Goede broodnodige actie”

Ook oud SGPJ-lid Tom de Nooijer was erg te spreken over de actie van Stirezo. De presentator van Ongehoord Nederland noemde het op X een “goede broodnodige actie”. Het werd volgens hem hoog tijd dat “Kamerleden eens geconfronteerd worden met de waarheid over het door hen zo bejubelde ‘pro-choice’ beleid.” Hij heeft weinig begrip voor de krokodillentranen van D66’ers: “De waarheid is nou eenmaal hard: abortus is het doden van onschuldig menselijk leven. Deze actie is een reactie op dat dát niet erkend wordt: abortus zou ‘zorg’ zijn. Die onzin accepteren we niet langer.”

Verontwaardigde D66’ster onder vuur

Een van de eersten die publiekelijk reageerde op het poppetje was D66-Kamerlid Wieke Paulusma. Ze plaatste een foto van de brief met het poppetje erbij en noemde het “walgelijke post”. Opmerkelijk genoeg werd haar sentiment bij een groot deel van haar volgers niet gedeeld. Een vrouw reageert: “Wel goed om een poppetje erbij te doen. Ik ben pro-abortus provocatus, maar ben niet tegen goede voorlichting…” Een man merkt een dubbele standaard op: ‘dierenleed mag wel in beeld worden gebracht, maar abortus niet?’. “Ik ben niet eens christelijk en ik zie werkelijk niet wat hier walgelijk aan is”, aldus een andere X-gebruiker.

Tweet Reina Wiskerke

Reina Wiskerke, redactrice bij Nederlands Dagblad, heeft weinig begrip voor de woedende reacties van abortusvoorstanders. (Beeld: X).

Ook veel steun vanuit de Stirezo achterban

“Lang leve het kind!” – ook onze directe achterban is erg te spreken over onze actie: “Geweldig plan!”, aldus een donateur. Een ander bidt “dat God hun allen de ogen mag openen.” Een medestander mailt ons: “Complimenten! De waarheid moet gehoord en getoond worden.” Een trouwe medestander noemt de reactie op het poppetje “een kroon op uw werk.” Volgens hem is “deze agressie […] een teken dat het geweten begint te spreken. Daarom willen ook wij u een riem onder het hart steken om de blijven strijden voor het ongeboren leven.”

Hugo Bos: ‘woedende reactie getuigt van slecht geweten’

In het RD reageert Hugo Bos, campagneleider van Stirezo, op de ontstane ophef over het pro-life poppetje. “Het is heel vreemd dat mensen bij het zien daarvan zo over de rooie gaan.” Het doel van het poppetje is volgens Bos om de publieke opinie te veranderen: “Dat mensen zich bewust worden van de waarde van ongeboren leven, ons gegeven door God onze Schepper. Als iemand een slecht geweten heeft, en daarom zo reageert, dan is dat zo.” Met de laatste opmerking duidt de Stirezo-voorman op de withete reacties van onder andere Frans Timmermans, Sophie Hermans en Wieke Paulusma die aan RTL Nieuws hun ongenoegen over de actie hebben uitgesproken.

Bestel Door het oog van de waker

Abortus weer ter discussie

Nu de storm rondom het duim zuigende poppetje langzaam is gaan liggen, toont de ophef een hoopvolle tendens aan. Abortus is namelijk weer een discussiepunt geworden, in plaats van een doodgezwegen realiteit. Voorstanders van het ongeboren kind spreken zich steeds vaker publiekelijk uit. Daarnaast kunnen veel ‘gematigde’ abortusvoorstanders zich niet vinden in de afschuw die het aandoenlijke poppetje bij D66’ers opwekt. Deze kentering omtrent abortus blijkt ook uit de verkiezingsuitslag. Alle pro-abortuspartijen – behalve GL-PvdA – hebben flink zetels verloren. Vooral D66 is hard afgestraft en moet het nu met iets meer dan een derde van hun Kamerleden doen. Met een centrumrechts kabinet als meest waarschijnlijke scenario, zag het er in jaren niet zo slecht uit voor de abortuslobby. De toekomst zal leren of onze nieuwe regering eindelijk zal opkomen voor het ongeboren kind.

Laatst bijgewerkt: 11 december 2023 13:55

Doneer