Burgemeester bezwijkt onder druk: wakers tóch geweigerd bij ingang Bloemenhove

Het juridisch getouwtrek rond Nederlands meest beruchte abortuscentrum toont aan hoezeer de strijd voor het ongeboren kind een geestelijke strijd is van goed tegen kwaad.

Burgemeester bezwijkt onder druk: wakers tóch geweigerd bij ingang Bloemenhove

Even leek het de goede kant op te gaan voor het ongeboren kind. Vertrekkend burgemeester Astrid Nienhuis (Heemstede) gaf op het laatste moment toch toestemming voor wakers om bij de ingang van abortuscentrum Bloemenhove te bidden. De nieuwe burgemeester Falgun Binnendijk hield deze lijn aanvankelijk vast, maar is inmiddels gezwicht onder de druk van de gemeenteraad.

Falgun Binnendijk

Toen Falgun Binnendijk aantrad als nieuwe burgemeester van Heemstede, stuurde Stirezo hem direct de nieuwste druk van Door het oog van de waker toe. Zo kon hij voor zichzelf de indrukwekkende verhalen lezen van de wakers. Uiteraard stuurden we ook het befaamde tienwekenpoppetje mee. Even leek het erop dat de CDA-burgemeester standhield, maar nu meldt het Haarlems Dagblad dat pro-life wakers toch niet welkom zijn bij de ingang van abortuscentrum Bloemenhove. De biddende christenen moeten nu aan de overzijde van de straat plaatsnemen.

Lees ook: Tienermoeder weigert abortus: “vanaf de eerste dag was ik eraan gewend”

Juridisch getouwtrek

Dit besluit van de burgemeester van Heemstede lijkt de treurige conclusie van jarenlang juridisch getouwtrek. Groepen als pro-life Heemstede wijzen erop dat er nog nooit ook maar één incident is geweest, laat staan aangifte. De gemeente en politie bevestigen dit. Toch blijft het abortuscentrum druk zetten om de wakers op afstand te houden. Volgens het Haarlems Dagblad is de burgemeester uiteindelijk gezwicht vanwege de druk die GL-PvdA en VVD samen uitoefenden in de gemeenteraad.

Abortuscentrum blij

Femke van Straaten, directrice van Bloemenhove, is verheugd dat er nu minder kinderlevens worden gespaard. Tegen de Haarlemse krant laat ze weten dat ze “ontzettend blij” is voor “alle vrouwen”. De spandoeken aan de overkant van de straat zijn haar nog steeds een doorn in het oog, maar Van Straaten is opgelucht dat ze wakers makkelijker te omzeilen zijn. Op deze manier is direct contact tussen waker en moeders die een abortus zoeken flink bemoeilijkt.

Bestel Door het oog van de waker

Waken zeer effectief

Het werk van pro-life wakers is uiterst effectief. Dat zeggen pro-lifers niet alleen zélf, ook Van Straaten weet dat maar al te goed. Ze wijst er in de krant op dat “vijftig procent” van hun ‘klanten’ liever niet komt als ze weten dat wakers aanwezig zijn. Dit heeft niks met intimidatie te maken. Want zoals gemeente en politie keer op keer bevestigen, daar is geen sprake van. De reden dat vrouwen die abortus zoeken liever niet met de biddende christenen in contact komen, is omdat de wakers hen in hun geweten aanspreken.

Wakers leggen zich er niet bij neer

Dit besluit is een tegenslag voor het liefdevolle werk van de pro-life wakers. Zij geven zich echter niet gewonnen. Ze weten dat het besluit van de burgemeester zich op juridisch drijfzand bevindt. Pro-life waken valt onder het demonstratierecht. Dat moest zelfs voormalig D66-minister Ernst Kuipers toegeven. Dat is ook de reden dat er in Nederland geen landelijk verbod op waken bestaat, zoals in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk wel steeds meer het geval lijkt.

Laatst bijgewerkt: 4 juli 2024 13:05

Doneer