Kees van Helden: 'Krant geeft kijkje in abortuscentrum en laat onbedoeld zien dat abortus géén medische zorg is'

Man en vrouw houden hun handen in de vorm van een hartje op haar gezwollen buik. Bron afbeelding: Flickr / freestocks

Kees van Helden: 'Krant geeft kijkje in abortuscentrum en laat onbedoeld zien dat abortus géén medische zorg is'

THEMA'S:

'Een abortus ondergáán', zeggen de medewerkers van de Mildredkliniek keer op keer. ‘Abortus plegen’ zul je hier niet horen. Wat hier gebeurt, is immers geen moord, benadrukt arts Moradi. Een opmerkelijk citaat in een artikel in De Stentor van 9 maart 2024. Een journalist liep drie dagen mee in de Mildredkliniek in Arnhem. De kliniek die sinds 1971 bestaat en waar ver voor de legalisering van abortus al illegale abortussen werden uitgevoerd.

Een overvloed aan redenen

Verrassend is dat het verslag en de interviews heel open weergeven wat in de kliniek zoal plaatsvindt. Op een maandag ontvangen ze wel honderdtwintig telefoontjes van vrouwen die vragen hebben over hun mogelijke ongewenste zwangerschap. Allerlei redenen komen voorbij, falen van anticonceptie, geen extra kind alleen willen opvoeden, partner wil geen kind meer, etc.

Volg STI op Telegram

"Stolsels ter grootte van een appel"

“Verreweg de meeste vrouwen hebben het er heel moeilijk mee”, vertelt de receptioniste aan de journalist. En toch zijn de vijf dagen bedenktijd afgeschaft, wat bizar. Soms denken vrouwen dat een abortuspil een makkelijke oplossing is maar je kan heel heftig bloedverlies hebben. “Stolsels ter grootte van een appel” worden als voorbeeld genoemd.

Een verknipte waarheid

Dat is toch een heel ander verhaal dan we gewoonlijk in de media te horen krijgen. En deze ‘veilige doe-het-zelf thuisabortuspil’ kun je medio januari 2025 ook via de huisarts krijgen. Het Fiom schrijft bijvoorbeeld: 'Het kan ook zijn dat je wat meer bloed verliest en dat er stolsels in het bloed zitten.' Dat klinkt een stuk minder ernstig dan dat de abortuskliniek vertelt. Maar is het ook eerlijk?

Lees ook: Succes! Pro-life in gelijk gesteld inzake waken bij abortuscentrum Bloemenhove

Een normale behandeling?

Een vrouw van eind 20, ondergaat voor de tweede keer een abortus door middel van curettage. De eerste keer heeft ze verdrongen, zegt ze daarover tegen dokter Moradi. Waarom ‘verdrongen’ als het een normale medische handeling is?

Curettage

Arts Moradi legt uit dat het een hele klus is om de baarmoedermond open te krijgen. Dat doen ze met steeds grotere ijzeren staafjes. Laat dat nu net de reden zijn dat gynaecoloog Pim Ankem uit het AMC in 2015 al beschreef dat we zo min mogelijk moeten curetteren. Bij een volgende zwangerschap heeft de vrouw hierdoor een verhoogde kans van 70 procent dat de zwangerschap in een vroeggeboorte eindigt vóór de 32 weken. Terwijl staatssecretaris van Rijn in 2017 in antwoord op Kamervragen nog beweerde dat het bij abortus om een ander instrumentarium gaat.

Bestel Catechismus tegen abortus

2e Trimester abortus

De journalist mag ook meekijken bij een abortus van ruim 15 weken. Op de echo ziet zij hoe het kindje stukje bij beetje wordt verwijderd. De tegenstrijdigheid in de beschrijving is groot. Er wordt gesproken over: “Het verwijderen van een zwangerschap”. Er wordt bedoeld: een kindje van bijna tien centimeter groot die in stukjes wordt geknipt om verwijderd te kunnen worden. Daarna worden de delen in een zeef gelegd om te controleren of de abortus compleet is. Er wordt bedoeld: of ze alle delen van het kindje uit de baarmoeder hebben verwijderd.

Daadwerkelijk moord

Het is te gruwelijk om te lezen, om te zien en om het jezelf in te beelden wat die abortusarts aan het doen is. Wat hij of zij met eigen ogen uit de baarmoeder ziet komen. Dat is geen stukje weefsel, geen klompje cellen of een ‘zwangerschap’, maar het zijn armpjes, beentjes, een lijfje en een hoofdje van een kind.

Lees ook: Literaire abortusactiviste erkent dat abortus ‘mogelijk’ moord is

Het geweten sussen

Medewerkster Mieke die 30 jaar verloskundige is geweest zegt: "Ja, dit is wel ander werk. Als verloskundige zeg je: kijk! Het hartje klopt! Hier zeg je dat niet en blijf je zo neutraal mogelijk. Hier heb je het eerder over een klompje cellen en weefsel, niet over een kindje." Echter het is wél een kindje!

Recht om te doden

In Frankrijk werd abortus vorige week opgenomen in de grondwet. Het recht van een vrouw om haar eigen kindje te doden. “Wat hier gebeurt, is immers geen moord”, benadrukt arts Moradi. Moradi sust het geweten, schroeit het geweten zelfs dicht en slaat de plank volledig mis. De ontkenning van ‘moord’ door abortusarts Moradi laat juist zien dat het dat wél is. Het artikel in De Stentor maakt heel duidelijk dat abortus zeker geen medische zorg is en ook niet thuis hoort in de grondwet als een mensenrecht.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op cvandaag.nl

Laatst bijgewerkt: 28 maart 2024 06:52

Doneer